ΥΠΕΡΤΑΣΗ : ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ
Η υπέρταση αποτελεί ένα αρκετά συχνό πρόβλημα υγείας, που συναντάται κυρίωςσ τους ηλικιωμένους αλλά και στους ενήλικες, ακόμη και σε παιδιά και εφήβους. Αρτηριακή πίεση (Α.Π.) είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών, προκειμένου να εισχωρήσει στους διάφορους ιστούς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν αυξημένη πίεση.
Παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης:
- Αλάτι (Χλωριούχο Νάτριο)
H αυξημένη κατανάλωση Νατρίου συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια. Μειώστε το Νάτριο αποφεύγοντας το επιπλέον αλάτι στα γεύματα σας! Ενισχύστε τη γεύση προσθέτοντας λεμόνι και μπαχαρικά στα γεύματα σας! Το Νάτριο βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα, κύρια πηγή του όμως, είναι το επιτραπέζιο αλάτι. Τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε Νάτριο είναι οι Ελιές, το λευκό και κίτρινο τυρί, τα Αλλαντικά, το Τουρσί, Αλατισμένο Βούτυρο και η Μαργαρίνη καθώς και οι περισσότερες Κονσερβοποιημένες ή επεξεργασμένες τροφές. Διαβάστε προσεκτικά τη διατροφική ετικέτα και τις αναφορές για το Νάτριο πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε συσκευασμένο προϊόν.
- Αυξημένο σωματικό βάρος
Διατηρείστε χαμηλό βάρος τρώγοντας αρκετά μικρά γεύματα! Δώστε έμφαση στο πρωινό γεύμα, μετριάστε το μεσημεριανό και περιορίστε στο ελάχιστο το βραδινό.
- Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα με καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα
- Αυξημένη πρόσληψη αλκοόλης
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε 2-3 ελαφριά ποτά τη βδομάδα. Προτιμήστε λευκό ή κόκκινο κρασί αντί βότκα ή ουίσκι
- Αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων
Αποφύγετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται στα ζωικά λίπη , στα τηγανητά και κυρίως στο κόκκινο κρέας. Αντικαταστήστε με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που θα βρείτε σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, φυτικά έλαια, ελαιόλαδο, κλπ.
- Μειωμένη πρόσληψη Μαγνησίου, Καλίου και Ασβεστίου
Αυξήστε την πρόσληψη Μαγνησίου, Ασβεστίου και Καλίου καταναλώνοντας τουλάχιστον 2 μερίδες φρέσκων φρούτων και 2 μερίδες ωμών λαχανικών ημερησίως.