ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
H πιο ιδιαίτερη ίσως περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας είναι αυτή της εγκυμοσύνης. Στους 9 μήνες που διαρκεί, ξετυλίγεται ταχύτατα το νήμα των εκατομμυρίων ετών της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.
Η σημασία της καλής διατροφής της μητέρας (κατά συνέπεια και του εμβρύου) κατά την κύηση έχει αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια, καθώς είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την εμφάνιση ή την καταστολή των χαρακτήρων που είναι γραμμένοι στο γενετικό μας κώδικα. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνονται οι ανάγκες της εγκύου σε θερμίδες. Τα επιπλέον ποσά ενέργειας που απαιτούνται, είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου, του πλακούντα, του αμνιακού υγρού και της μήτρας.
Το επιπλέον βάρος σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα φυσιολογικών διαδικασιών που γίνονται για την ενίσχυση της εμβρυϊκής και μητρικής ανάπτυξης. Γενικότερα, μια φυσιολογική αύξηση βάρους για τις περισσότερες υγιείς γυναίκες θεωρούνται τα 9-12 kg, αλλά οι σύγχρονες συστάσεις καθορίζουν τις προτεινόμενες διακυμάνσεις ανάλογα με το βάρος, τα ύψος, την ηλικία και τους παράγοντες κινδύνου της εγκύου.
ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Ο μητρικός θηλασμός είναι η ιδανικότερη τροφή για κάθε βρέφος. Ο αποκλειστικός θηλασμός συστήνεται από παγκόσμιους φορείς τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες και η μεικτή διατροφή για όσο διάστημα μπορεί να υποστηρίξει η μητέρα. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι κάθε μητέρα παράγει το ιδανικό γάλα για το βρέφος της και η σύστασή του αλλάζει σύμφωνα με τη διατροφή της και με τις ανάγκες του βρέφους. Η θηλάζουσα μητέρα με αποκλειστικό θηλασμό μπορεί να μεταβολίζει έως και 700Kcal επιπλέον από το βασικό μεταβολισμό της ημερησίως.
Η συμβολή του διαιτολόγου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι σημαντική καθώς το διάστημα αυτό απαιτεί μία ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία τροφίμων, ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες της θηλάζουσας , αλλά και να βελτιώνεται κατά το δυνατό ή σύσταση και η ποιότητα του γάλατος που παράγει.
Σχετικές υπηρεσίες: