ΧΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΧΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ

228 kcal/950 joules ανά τεμάχιο

Υλικά για 10 τεμάχια:

  • 180g αλεύρι βρώμης 
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 40g βούτυρο κατσικίσιο
  • 50g γιαούρτι lowfat
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 300g χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι
  • Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 60g καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ.  κοφτό μπέικιν πάουντερ

 

Εκτέλεση
 

Ζύμη: Τοποθετούμε σε ένα μπωλ τη βρώμη, τη ζάχαρη, το μπέικιν, το αλάτι , και την κανέλα. Έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μίγμα. Χωρίζουμε σε 2 μπάλες και απλώνουμε σε ένα μικρό ταψί τη μία από αυτές.
 

Γέμιση : Βράζουμε τους χουρμάδες –αφού έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια- με λίγο νερό (περίπου ½ φλτζ) και με το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να γίνει παχύρευστη μάζα. Στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Περνάμε το μίγμα χουρμά από το μούλτι για να ομογενοποιηθεί και αλείφουμε στη ζύμη που απλώσαμε στο ταψάκι. Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Έπειτα προθερμαίνουμε το φούρνο και τοποθετούμε το ταψί στο κέντρο του. Ψήνουμε στους 200 °C για 30-40 λεπτά περίπου μέχρι η ζύμη να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα. Αφού κρυώσει η χουρμαδόπιτα κόβουμε σε 10 τετραγωνάκια και σερβίρουμε. Αποτελεί εύκολο σνακ, κατάλληλο για γεύμα εκτός σπιτιού και εξαιρετικά νόστιμο!