Τι ισχύει για τα cheat meals;

Τι ισχύει για τα cheat meals;

Τα τελευταία χρόνια είναι διαδεδομένη η έκφραση “cheat meal”, ειδικά σε όσους ακολουθούν ένα πλάνο διατροφής. Το cheat meal ή αλλιώς ελεύθερο γεύμα είναι το γεύμα μέσα στην εβδομάδα το οποίο μπορεί να το επιλέξει ο διαιτώμενος. Δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της διατροφής και συνήθως πρόκειται για πρόχειρο φαγητό. Τι ισχύει όμως; Μπορεί όντως να βοηθήσει στην διαδικασία απώλειας βάρους και να ενθαρρύνει το άτομο ή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο;
Κατ’ αρχάς, το ελεύθερο γεύμα βάζει τον διαιτώμενο σε μία διαδικασία να κατηγοριοποιήσει τις τροφές. Ξαφνικά στο μυαλό του υπάρχουν δύο κατηγορίες, οι καλές τροφές και οι κακές. Καλό είναι όμως να έχουμε στο νου μας ότι οι τροφές δεν μπορούν να μπουν σε κατηγορίες. Η αύξηση των κιλών έρχεται όταν υπάρχει θερμιδικό περίσσευμα και όχι όταν απλώς τρώμε μία συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων.
Επιπρόσθετα, τα cheat meals μπορούν να οδηγήσουν σε υπερφαγικά επεισόδια. Έχοντας ακολουθήσει πιστά ο διαιτώμενος το διατροφικό του πλάνο όλη την εβδομάδα, φτάνει τελικά στο cheat meal. Τότε, νιώθοντας στερημένος επειδή δεν είχε φάει τα κακά «τρόφιμα» τελικά καταλήγει να φάει μεγαλύτερες ποσότητες τροφής διότι είναι η «μόνη του ευκαιρία» μέσα στην εβδομάδα. Το φαγητό αυτόματα γίνεται συναισθηματική ανάγκη, όχι βιολογική. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, σαμποτάρει την προσπάθεια που έκανε τις προηγούμενες μέρες. Ταυτόχρονα, επειδή έχει φάει από τις «κακές» τροφές, νιώθει τύψεις και ενοχές.
Επομένως, αντί να βάζουμε ταμπέλες στα τρόφιμα και στα γεύματά μας, είναι καλό να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας με τη βοήθεια του θεραπευτή μας. Κάνοντας τους σωστούς συνδυασμούς και ελέγχοντας τα συναισθήματά μας, τα αγαπημένα μας junk food δεν θα μας εμποδίζουν στην προσπάθεια απώλειας ή διατήρησης βάρους που κάνουμε ούτε θα αποτελούν αιτία για ενοχές. Αντιθέτως, θα είναι άλλος ένας τρόπος να καλύψουμε τη βιολογική ανάγκη της πείνας και θα περάσουμε όμορφα διότι φάγαμε κάτι που μας αρέσει.

 

By Liapaki Elena