ΠΩΣ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΕΤΕ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΑΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΕΤΕ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΑΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΕΤΕ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το Ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο του οργανισμού που είναι υπεύθυνο για να αμύνεται σε επιβλαβείς παράγοντες, όπως ιούς, βακτήρια και χημικές ουσίες.

Οι δύο παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και την ορθή μεταβολική λειτουργία είναι η βιταμίνη D και η ινσουλίνη.
 

Βιταμίνη D

  • Παρόλο που αναφέρεται ως βιταμίνη στην πραγματικότητα πρόκειται για ορμόνη, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία κάθε κυττάρου στο σώμα μας. Η βιταμίνη D ενεργοποιεί πάνω από 3000 διαφορετικά γονίδια και βοηθάει στην παραγωγή περίπου 200 ενδογενών αντιβιοτικών ουσιών. Σύμφωνα με μελέτη (στο JAMA Networks) όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσουμε από κοινό κρυολόγημα ή γρίπη.

Ινσουλίνη 

  • Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που έχει συνδεθεί με τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας και το διαβήτη. Παρά το γεγονός ότι είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του σακχάρου, αυτό είναι ένα μικρό μόνο μέρος της δράσης της. Η ινσουλίνη παίζει καταλυτικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των υπόλοιπων ορμονών του σώματος, στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας, ακόμη και στη διάρκεια ζωής μας .Τα χαμηλότερα επίπεδα αυτής σχετίζονται με καλύτερη υγεία.

Παρόλο που η διατροφή δεν αλλάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα από τη βάση του, υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στην ενίσχυση της λειτουργίας του.

  • Φρούτα με έντονο χρώμα : Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα προϊόντα με πορτοκαλί χρώμα περιέχουν β- καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α), ενώ τα προϊόντα με μοβ χρώμα περιέχουν αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες. Η βιταμίνη C που βρίσκεται στα περισσότερα φρούτα έχει συσχετιστεί εδώ και πολλά χρόνια με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Μέλι : Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • Προβιοτικά : Βρίσκονται στο γιαούρτι και το κεφίρ και εφοδιάζουν τον οργανισμό με ευεργετικά βακτήρια που αντιμετωπίζουν τους ιούς και προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
  • Σκόρδο : Περιέχει αλισίνη μία ουσία που ενισχύει το ανοσοποιητικό κατά των μυκητων και των βακτηριδίων.
  • Εχινάκεια : Είναι πολύ δραστική γιατί διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και η κατανάλωσή της συστήνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Σπιρουλίνα : Θεωρείται μια πλήρης τροφή που περιλαμβάνει όλα τα βασικά αμινοξέα, περισσότερες από εκατό πολύτιμες για τον οργανισμό θρεπτικές ουσίες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, μεγάλη ποσότητα σιδήρου και πρωτεΐνης.
  • Πρόπολη : Είναι μείγμα κηρωδών και ρητινωδών ουσιών, με αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση που και συστήνεται τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή της γρίπης.