ΠΟΙΑ ΠΟΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ HANGOVER
Η ουσία που μας προκαλεί τα συμπτώματα του hangover είναι η ακεταλδεΰδη, που προκύπτει από το μεταβολισμό της αιθυλικής αλκοόλης και επιφέρει άμεσα δυσμενείς επιπτώσεις λόγω της τοξικότητας της. Το 1 γρ. αιθυλικής αλκοόλης μας αποδίδει 7 θερμίδες και ο μεταβολισμός της πραγματοποιείται στο ήπαρ, όπου μεταβολίζονται περίπου 14 ml/ώρα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από τον οργανισμό του καθενός, αφού δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι την ίδια ικανότητα να μεταβολίζουμε την αλκοόλη.
Γι’ αυτό πριν από την βραδινή σας έξοδο προτιμήστε να καταναλώσετε ένα γιαούρτι ή ένα μικρό γεύμα γιατί το «γεμάτο» στομάχι καθυστερεί την απορρόφηση της αλκοόλης. Την επόμενη μέρα φροντίστε να έχετε ένα πρωινό με ψωμί και μέλι και συνοδεύστε το με καφέ ή τσάι. Ο καφές και το τσάι απομακρύνουν τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ ενώ το μέλι ενισχύει το ρυθμό απομάκρυνσης του και έχει αντιοξειδωτική ιδιότητα. Το ψωμί μας προσδίδει κάλιο και νάτριο και βοηθά τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στα κατάλοιπα της μέθης.
Καλό θα ήταν να προτιμήσετε ποτά τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη όπως το λευκό ή το κόκκινο κρασί και η μπύρα. Το κόκκινο κρασί επειδή περιέχει ρεσβερατρόλη, ανθοκυάνες και κατεχίνες, δηλαδή πολυφαινόλες που αποτελούν φυσικά αντιοξειδωτικά, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών και δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες των κυττάρων με αποτέλεσμα να θεωρείται πως έχει αντικαρκινική δράση. Αν δεν είστε λάτρεις του κρασιού και της μπύρας προτιμήστε τα «καθαρά» αλκοολούχα ποτά όπως το τζιν και η βότκα, που δεν θα έχουν προσμίξεις με μεθανόλη ή άλλες τοξικές ουσίες. Αποφύγετε να καταναλώσετε τα αλκοολούχα με αναψυκτικά γιατί το CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) που περιέχεται στα αναψυκτικά αυξάνει την απορρόφηση της αλκοόλης. Επίσης, αποφύγετε τα σκούρα ποτά γιατί έχουν προσμίξεις χρωστικών ουσιών. Προτιμήστε να συνοδεύσετε το ποτό σας με αγγούρι ή καρότο και παράλληλα να καταναλώνετε αρκετό νερό.