ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΓΛΥΚΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ
Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο και κυρίως εκείνους που θέλουν να χάσουν το περιττό βάρος. Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στην ινσουλίνη και το μηχανισμό δράσης της.
Όταν τρώμε ένα γεύμα ο οργανισμός μας ανεβάζει ‘’μεταγευματικό ζάχαρο’’, δηλαδή αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μας. Στη συνέχεια εκκρίνεται από το πάγκρεας ινσουλίνη, μια ορμόνη που συμμετέχει στο μεταβολισμό της γλυκόζης, έτσι ώστε σε 2 περίπου ώρες μετά το γεύμα, η γλυκόζη του αίματος να έχει επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Τι συμβαίνει όμως όταν εκκρίνεται απότομα μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης;
Στην περίπτωση της απότομης αύξησης της γλυκόζης στο αίμα το σώμα σπεύδει να επαναφέρει το ζάχαρο στα φυσιολογικά του επίπεδα με αποτέλεσμα να παράγει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης. Συνέπεια αυτού είναι να μεταβολιστεί η γλυκόζη με γρήγορο ρυθμό, το μεταγευματικό ζάχαρο να κατεβεί απότομα και να νιώσουμε έντονη υπογλυκαιμία, δηλαδή έντονη επιθυμία να καταναλώσουμε γλυκό.
Πως μπορείτε να το αποφύγετε;
- Καταναλώνετε γεύματα κάθε 3-4 ώρες. Όσο πιο πολλές ώρες είστε νηστικοί τόσο πιο πθανό είναι να ακολουθήσει απότομη αύξηση γλυκόζης μετά το γεύμα.
- Καταναλώστε γεύματα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ή συνδυάστε κατάλληλα τα γεύματα ψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Π.χ. αν καταναλώσετε μία μερίδα ζυμαρικού ως γεύμα θα έχετε πολύ γρηγορότερη αύξηση γλυκόζης στον οργανισμό σε σχέση με την κατανάλωση μιας μερίδας ζυμαρικού συνδυασμένης με σαλάτα ή ένα μικρό γαλακτοκομικό σνακ. Οι φυτικές ίνες της σαλάτας και το γαλακτοκομικό δυσχεραίνουν την απορρόφηση της γλυκόζης. Ως εκ τούτου, θα αποφύγετε σε μεγάλο βαθμό τη μεταγευματική υπογλυκαιμία.
- Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γευμάτων. Ακόμη και ένα γεύμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί εν τέλει να έχει ψηλό γλυκαιμικό φορτίο αν καταναλωθεί σε διπλή ή τριπλή ποσότητα.