ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
Η εμμηνόπαυση αναμφισβήτητα αποτελεί μία ιδιαίτερη φάση στη ζωής της γυναίκας, αφού οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν την επηρεάζουν σωματικά και ψυχολογικά. Η διατροφή κατά την περίοδο αυτή αποτελεί σημαντικό κομμάτι του τρόπου ζωής, καθώς μπορεί να μετριάσει κάποια συμπτώματα που βιώνουν πολλές γυναίκες και να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
Κατά τη μετάβαση από την αναπαραγωγική περίοδο στην εμμηνόπαυση συχνά παρατηρείται αύξηση του σωματικού καθώς και μια τάση αποθήκευσης λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Με την πάροδο των χρόνων μειώνεται η μυϊκή μάζα και αυξάνεται η λιπώδης μάζα του σώματος. Η ελάττωση της μυϊκής μάζας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του μεταβολικού ρυθμού και κατά συνέπεια τη δυσκολία διατήρησης του σωματικού βάρους.
- Φροντίστε η διατροφή σας να είναι επαρκής σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, στη μείωση της χοληστερόλης και στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού κατά το γεύμα. Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι καλό να καταναλώνετε τουλάχιστον 2-3 μερίδες την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 2 πιάτα.
- Η καθημερινή κατανάλωση περίπου πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη, ενώ το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, η βρώμη, και το καστανό ρύζι ενισχύουν τη διατροφή σας σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μία διατροφή επαρκής σε αυτές τις βιταμίνες σας βοηθά να έχετε καλή ψυχική διάθεση. Επιπλέον η ποικιλία φρούτων και λαχανικών στο καθημερινό διαιτολόγιο προσφέρει αντιοξειδωτικά στοιχεία και σχετικά λίγες θερμίδες.
- Σε κάποια φυτικά προϊόντα (όσπρια, κόκκινο τριφύλλι, δημητριακά και φρούτα) περιέχονται ουσίες που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα. Οι ουσίες αυτές έχουν κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον επειδή δείχνουν να «μιμούνται» σε μικρό βαθμό τη δράση των ενδογενών οιστρογόνων του οργανισμού μας και μελέτες έχουν δείξει ότι ίσως βοηθούν στη μείωση κάποιων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, του καρδιαγγειακού κινδύνου και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
- Η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D έχει ιδιαίτερη σημασία την περίοδο αυτή, που ο ρυθμός απώλειας οστού αυξάνεται. Το ασβέστιο το λαμβάνουμε κυρίως από το γιαούρτι, το τυρί και τους ξηρούς καρπούς, αλλά και από κάποια φυτικά τρόφιμα, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και άλλα. Η βιταμίνη D συναντάται σε σχετικά λίγα τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια και ο κρόκος του αυγού. Σημαντικό ποσοστό της βιταμίνης προέρχεται από τον ήλιο, αφού συντίθεται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στο ηλιακό φως.
- Δώστε προσοχή στην ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε. Καλό είναι να μην υπερβαίνετε τα 2 φλιτζάνια ημερησίως καθώς ή μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο θέμα του ύπνου, να επιδεινώσει τις εξάψεις και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των οστών.
- Τέλος, αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νατρίου (αλατιού), που εκτός από τα οιδήματα που προκαλεί (κατακράτηση υγρών), επιδεινώνει και τη μείωση της οστικής πυκνότητας.